Rabobank investeert samen met vermogende particulierin MKB-ondernemingen
Van de Starterskrediet® redactie
Utrecht – De Rabobank zoekt nieuwe mogelijkheden voor vermogende particulieren bij haar bank. Onder het label Rabo & Co richt de bank bij wijze van proef een peer-to-peer lending platform op om samen met deze vermogende particulieren te investeren in MKB-ondernemingen. Deze proef van co-financiering duurt tot december 2016. Dit stelt de bank in een persverklaring deze week.
Bancair bedrijfskrediet is nog steeds één van de populairste financieringsmethoden voor MKB-ondernemingen. Tegelijkertijd merken ondernemers dat de banken niet meer de volle 100% willen financieren. Anderzijds zoeken vermogende particulieren naar manieren om hun geld slim te investeren. De Rabobank wil nu met een proef onder de naam Rabo & Co het financieringsgat van bedrijven opvullen door haar vermogende particuliere relaties mee te laten financieren in bedrijven.
Crowdfunding in het klein
Rien Nagel (raad van bestuur Rabobank) laat schriftelijk weten dat het hier niet gaat om crowdfunding maar om peer-to-peer lending. Het voornaamste verschil met crowdfunding is dat bij deze 'nieuwe financieringsvorm' de bank meefinanciert (tot maximaal 50%) en dat het aantal 'funders' minder is per project: In plaats van honderden kleinere particuliere beleggers en private investeerders per crowdfundingcampagne die allen een relatief klein bedrag inleggen, zal er bij peer-to-peer lending een hoger bedrag per vermogende particulier worden ingelegd. De bedrijfsfinanciering is dan sneller rond doordat minder partijen grotere geldbedragen inleggen.
Risico's bij bedrijfskredieten
Bedrijfsleningen komen altijd met het risico dat de gefinancieerde onderneming uiteindelijk (een deel van) de verkregen financiering niet kan terugbetalen. Om de investeringsrisico te beperken, zullen de vermogende particulieren onder nagenoeg dezelfde 'strenge' voorwaarden als de Rabobank zelf investeren in de projecten. En gaat het toch mis met de MKB-onderneming, dan geldt "gedeelde smart is halve smart": de opbrengsten maar ook de lasten worden evenredig verdeeld.
Wel is het zo dat de banken door de strengere kapitaaleisen steeds mee 'nee' moeten verkopen wanneer een ondernemer een bancaire financiering aanvraag. De vermogende particulieren hebben niet met deze kapitaaleisen te maken. Zij zijn daarom iets vrijer in waar zij hun geld voor uitlenen aan bedrijven.
Initiatieven van andere banken
De ABN AMRO bank kwam een paar jaar geleden al met een soortgelijk peer-to-peer lending initiatief genaamd 'Seeds'. Na 2 jaar heeft de ABN AMRO de stekker echter uit dit online crowdfunding platform project gehaald vanwege tegenvallende resultaten. Dus het is nog maar te bezien of de Rabobank met haar platform Rabo & Co wel succes weet te behalen. Bij positief resultaat in december 2016, wil de Rabobank haar platform ook openstellen voor institutionele investeerders.
- Sleutelwoorden:
- rabobank, crowdfunding, peer-to-peer lending, p2p, vermogende particulieren, mkb, starterskrediet, bedrijfskrediet, co-financiering, bancair, samen financieren, geld uitlenen, participaties