Deze website maakt gebruik van cookies om te kunnen functioneren, om inhoud af te stemmen op uw persoonlijke voorkeuren en ter vertoning van advertenties. Lees hier ons volledige cookie­beleid. Doorgaan betekent akkoord.
Totale financiering €180.897.000,-
Gemiddeld €105.000,- per aanvraag
MKB-financiering aanvragen

Starterslening.com

Starterskrediet® : "Geld voor startende ondernemers"

Vakliteratuur over zakelijke financieringen

Wil je als MKB-ondernemer meer weten over de wereld van zakelijke financieringen? Of ben je zelf een ondernemings­adviseur of financierings­deskundige op zoek naar relevante vakliteratuur? In dit artikel bespreken we enkele boeken die gaan over het financieren van bedrijven.

 • Geld in overvloed (Fons Huijgens)

 • Ondernemer! Regel zelf uw krediet (Jan Wietsma)

 • MKB Advieswijzer (SRA)

 • What the Fund?!? (Nathalie de Ceulaer)

 • Zakelijke kredietverlening (Maarten van Hasselt, Gerard Minnaar, Martijn Ruissen)

 • Zakelijke kredietverlening (NIBE-SVV)


What the Fund? (Nathalie de Ceulaer)

Een handboek over funding van scale-ups en groei­bedrijven.

Boek­recensie geschreven door de Starterskrediet® redactie

Juist net nadat je als start-up bent begonnen aan je bedrijf en het eerste startkapitaal aan het uitgeven bent om de ondernemingsplannen te realiseren, wordt het tijd om 's avonds alvast het boek What the Fund? van Nathalie De Ceulaer op je nachtkastje te leggen.

Vooruitzien is regeren en dat is zeker waar als een start-up over een aantal jaar toe is aan groeikapitaal. Wie niet met zijn of haar bedrijf wil ondergaan door geldnood na het eerste eigen succes, gebruikt dit handboek als een begeleidende gids om op de goede route te geraken en te blijven als het gaat om groeikapitaal ophalen.

Heldere route naar een kapitaal­investering

De boekenlegger die je bij het boek ontvangt stippelt de route door de titels van de hoofdstukken uit, wat meteen al als een kompas kan dienen. Opvallend is ook dat elk hoofdstuk een eigen kleurthema heeft gekregen.

De opbouw van de hoofdstukken vind ik logisch:

 1. De eerste helft van het boek voornamelijk over de voorbereiding en aanloopfase gaat, een lineair proces.

 2. De tweede helft van het boek gaat over de 3 belangrijkste financieringsvormen; afhankelijk van de financieringskeuze lees je een hoofdstuk.

Uiteindelijk komt het financieringsproces logischerwijs weer samen in het laatste hoofdstuk 'Het leven met een Professionele Investeerder'. Ik verwacht dat deze opbouw van het boek de lezer flink gerust stelt en voldoende houvast geeft in het veelzijdige traject van groei­financiering.

Juist ook voor recent gestarte ondernemers bedoeld

Initieel doen de titel en omschrijving van What the Fund? niet denken aan de doelgroep van gestarte start-ups, terwijl de auteur Nathalie De Ceulaer juist in de introductie pleit dat deze ondernemers veel baat zullen hebben bij de gids die ze heeft geschreven. Want een goede A-serie investering ophalen betekent nu al je bedrijf erop gaan voorbereiden:

 • Maak een plan,

 • neem je bedrijf onder de loep,

 • kies alvast een financieringsrichting en

 • maak de onderneming klaar voor een instappende investeerder.

Wellicht komt De Ceulaer hier nog wat te zacht over en mag ze van mij best de ernst van de zaak nog duidelijker naar voren laten komen. Is dat misschien waarom ze de enigszins humoristische passage 'hoe jaag ik de investeerder weg?' heeft opgenomen in het boek?

Deskundige auteur verstaat haar vak

Dat De Ceulaer haar vak verstaat en veel ervaring heeft in de sector van groeifinancieringen staat vast als een huis. What the Fund? zit vol met citaten van collega's en ondernemers, bevat voldoende voorbeeld casussen (sommige 'echt' en anderen volgens mij fictief ter illustratie) en in de bijlage vind je waardevolle, zeer complete checklists en voorbeeld overeenkomsten.

Ze geeft de lezer een voorproefje van wat er allemaal bij het ophalen van groeikapitaal komt kijken, en ze weet voldoende van het thema te vertellen (en te waarschuwen) dat je als ondernemer kunt gaan twijfelen of je überhaupt wel aan een externe investering moet gaan beginnen.

Desondanks de eventuele ontmoediging die kan ontstaan nu je weet wat er allemaal nog op je af gaat komen, acht ik de lezer wel in staat om met dit handboek koers te kunnen houden ook bij de gesprekken met de professionals zoals de investeerders en juristen.

Analogie met het Nederlandse investeringsklimaat

Hoewel het boek is geschreven vanuit het Belgische financieringsklimaat en in de Belgische taal, blijven de handvatten en wegwijzers van kracht ook als je bijvoorbeeld in Nederland of een ander land investeerders wilt aantrekken. De uiteindelijke voertaal bij investeringen is toch doorgaans Engels; de afkortingen en termen en bijlagen zijn in het Engels opgesteld en gebleven voor maximale internationale toepassing. Al ligt de nadruk in dit boek wel op hoofdzakelijk Equity investeringen.

Heb je het boek What the Fund? gelezen? Dan zal je als ondernemer niet meer onaangenaam verrast worden bij het fundingproces. In plaats van een naïeve vragende vorm 'hoe werkt funding eigenlijk?' zal je na de laatste bladzijde van het boek vol overtuiging en vrij stellig What the Fund! (met uitroepteken) kunnen roepen.

N.B. U kunt What the Fund?!? bestellen via ManagementBoek.nl

Attendeer iemand over Starterskrediet®

Is deze website over Starterskrediet® interessant voor een familie­lid, goede vriend(in) of verre kennis van je?

Attendeer hem of haar op deze website Starterslening.com!

Je relatie ontvangt éénmalig een gratis e-mail­bericht met daarin:

 • Wie je bent

 • Wat je deze persoon wilt vertellen

 • Over welke website het gaat

N.B. Je kunt ook via Social Media als Twitter Facebook en LinkedIn deze website delen.

RELATIE TIPPEN
7.035× doorverteld

Geheel gratis e-mail/sms-dienst voor zowel afzender als ontvanger.
Van

Vertel de ontvanger wie je bent.

:

:

Aan

Wie wil je attenderen over deze website?

:

:

Personalisatie

Maak je bericht persoonlijk.

:

Uw gegevens zijn veilig bij ons. Veilige gegevensverwerking
FacebookGoogle PlusLinkedIn
Sleutelwoorden:
attenderen, delen, doorsturen, doorvertellen, tippen, smsen, emailen